مقالات

علت کاهش وزن ناگهانی + کدام کاهش وزن خطرناک است ؟

کاهش وزن ناگهانی و کلیه ی موارد پیرامون آن

گاهی اوقات به علت رخداد حوادث ناراحت کننده ی مختلف، برنامه ی کاری بسیار فشرده و یا حتی رژیم های غذایی نادرست مثل تبلیغات کاهش وزن ناگهانی در 3 روز و غیره دچار لاغری ناگهانی می شویم ولی علت آن کاملا مشخص بوده و پس از بازگشت اوضاع زندگی به حالت عادی کاهش وزن ما نیز جبران می شود.

اما در این مقاله منظور از کاهش وزن ناگهانی چیست؟ منظور ما از کاهش وزن ناگهانی کاهش وزنی است که بدون علت خاصی اتفاق می افتد. یعنی علت کاهش وزن بدون کاهش اشتها مشخص نیست و فرد بدون دلیل خاصی دچار افت شدید وزن می‌شود و این نشان دهنده ی مشکلات جدی در سلامت و کارکرد اعضای بدن است و حتما باید به دکتر متخصص مراجعه شود.

سؤال اینجاست که چه مقدار کاهش وزن خطرناک است؟ یا کدام کاهش وزن خطرناک است؟ طبق نظر پزشکان و متخصصین تغذیه کاهش وزن ناگهانی زمانی خطرناک است که بخاطر آن در طی 6 تا 12 ماه، بیش از 5% وزن خود را از دست داده باشید. به همین دلیل در این مطلب دلایلی که ممکن است شما به خاطر آنها دچار کاهش وزن ناگهانی شده باشید را لیست کرده ایم. هر چند از همین ابتدا باید بگوییم که این مطلب به منزله ی انجام خود درمانی نیست و تشخیص قطعی و راهکار درمانی برای کاهش وزن ناگهانی شما فقط بر عهده ی پزشک است.

18 علت کاهش وزن ناگهانی به همراه عوارض آن

در این قسمت با همدیگر رایج ترین علل کاهش وزن ناگهانی را بررسی می کنیم و در انتها عوارض را نیز ذکر خواهیم کرد.

کاهش میزان بافت ماهیچه ای

یکی از علل کاهش وزن ناگهانی، از دست رفتن بافت ماهیچه ای است که سبب کوچک تر شدن نسبی یک اندام به دیگری می شود که خود می تواند ناشی از پشت میز نشینی، عدم تحرک و ورزش، شکستگی استخوان، افزایش سن، سوختگی ها، پوکی استخوان، بیماری MS، روماتیسم مفاصل و غیره باشد.

کدام کاهش وزن خطرناک است

پرکاری غده ی تیروئید

پرکاری غده ی تیروئید یکی از علل رایج کاهش وزن ناگهانی است که در اثر فعالیت بیش از حد آن مقدار زیادی از هورمون های تیروئید در خون حضور خواهند داشت و همین امر زمینه ی افزایش سوخت و ساز و کالری سوزی را فراهم خواهد کرد لذا علت کاهش وزن بدون کاهش اشتها نیز هست. علت پرکاری تیروئید نیز شامل التهاب تیروئید، نمک خوردن بیش از حد، بیماری گریوس و غیره باشد. البته می توانید پرکاری تیروئید را علاوه بر کاهش وزن ناگهانی در علائم دیگری مثل اختلال خواب، اضطراب، نامنظم شدن قاعدگی، خستگی مفرط و ضربان قلب بالا نیز مشاهده کرد.

آرتریت روماتوئید

از بیماری های خود ایمنی مفاصل و التهاب آنهاست که سبب افزایش سوخت و ساز بدن نیز می شود. لذا به علت درد در مفاصل کاهش تحرک نیز رخ داده و عضلات سفت می شوند. علت زمینه ای این بیماری نیز هنوز معلوم نیست.

اگر می‌خواهید با پیاده روی لاغر شوید، مقاله پیاده روی چقدر کالری می سوزاند را از دست ندهید.

منظور از کاهش وزن ناگهانی چیست

دیابت

یکی از دلایل لاغری ناگهانی که ممکن است خطرناک باشد، دیابت تیپ 1 است که در آن وابستگی به انسولین پیش می آید و به همین دلیل چون گلوکز مصرف نمی شود از طریق ادرار نیز دفع شده و همین امر باعث عدم سوخت رسانی به بافت ها و تحلیل بدن و کاهش وزن می گردد. البته علائم دیگری مثل تشنگی و خستگی زیاد، تاری دید و کم آبی بدن نیز در این حالت مشهود هستند.

افسردگی

افسردگی یکی از علت هایی است که بسته به نوع فرد هم می تواند باعث کاهش وزن ناگهانی و هم افزایش وزن ناگهانی شود. با این حال در برخی افراد می تواند با تأثیر مهاری روی نقاط کنترل کننده ی اشتها سبب کاهش وزن ناگهانی شود. یکی از راه های مقابله با افسردگی پیاده روی در منزل یا در محیط خارج از منزل می باشد که کمک بسزایی در درمان دارد.

علت کاهش وزن بدون کاهش اشتها

التهاب روده یا IBD

التهاب روده یکی از بیماری هایی است که سبب کاهش وزن ناگهانی می شود چرا که در آن سرعت کالری سوزی به شدت بالا رفته و در کار هورمون های گرسنگی و سیری نیز اختلال بوجود می آید. از دیگر علائم نیز می توان به درد شدید معده، خستگی، اسهال، مدفوع خونی و غیره اشاره کرد که شاید خوردن برخی غذاها آن را تشدید کند.

بیماری انسداد ریوی

 آمفیزم و برونشیت نیز یکی از دلایل است که در آن به علت آسیب دیدن ریه ها و کاهش حجم تنفسی و تنگی نفس، فرد باید انرژی بیشتری برای نفس کشیدن بسوزاند و همین امر سبب کاهش وزن خواهد شد که شاید در ابتدای بیماری نیز کاملا بدون علامت باشد و به همین علت علائم نیز تدریجی بروز کنند.

التهاب لایه ی درونی قلب

عفونی شدن لایه ی درونی قلب بدون آنکه فرد متوجه باشد سبب تب گرفتن های ناگهانی، بی اشتهایی و افزایش سرعت سوخت و ساز و در نتیجه چربی سوزی می شود که کاهش وزن ناگهانی را در پی خواهد داشت. از دیگر علائم می توان به عرق کردن در شب، درد شدید در ناحیه ی کمر، سر و قفسه ی سینه و شکم اشاره داشت.

سل

متأسفانه سل یکی از بیماری هایی است که ریه را درگیر کرده و هنوز هم مشخص نیست که دقیقا چرا باعث کاهش وزن ناگهانی می شود.

سرطان

متأسفانه کاهش وزن در سرطان امری حتمی است چرا که در این بیماری سلول های بسیار زیادی تولید شده اند که انرژی بیشتری نسبت به حالت معمولی جذب کرده و می سوزانند. در نتیجه ی این تغییر رویه در سوخت و ساز بدن کاهش وزن رخ خواهد داد مخصوصا در انواعی که دوره ی کمون یا نهفتگی دارند.

علت کاهش وزن ناگهانی

آدیسون

کورتیزولی که از غده ی آدرنال یا فوق کلیه ترشح می شود بر روی سوخت و ساز و اشتها تأثیرگذار است و در بیماری آدیسون که یک نوع بیماری خود ایمنی غده ی فوق کلیه است این تنظیم بهم خورده و باعث کاهش وزن ناگهانی خواهد شد.

ایدز

در بیماری ایدز، سلول های مدافع بدن یا لنفوسیت های T4 از بین می روند و بدن کار بسیار سختی در مبارزه با عفونت ها خواهد داشت. در این بیماری علائمی مثل تب، درد ماهیچه ای، عرق کردن مکرر در شب و غیره نیز مشاهده می شود که باعث خستگی زیاد و بی اشتهایی می شوند.

سلیاک

در این حالت جذب مواد غذایی در روده به طور مناسب انجام نمی شود و در نتیجه ی آن طبیعتا کاهش وزن رخ خواهد داد. ضمنا علائم دیگری مثل درد در ناحیه ی معده، اسهال و تهوع پس از میل کردن غذاهای پرچرب نیز مشاهده می شود.

لوپوس

در این بیماری سیستم ایمنی به بافت های مختلف بدن از جمله معده حمله ور می شود و در نتیجه ی عدم گوارش صحیح مواد و کاهش جذب آنها در روده رخ می دهد و در نتیجه اگر به موقع تشخیص داده نشود سبب کاهش وزن خواهد شد.

استرس

قطعا تجربه کرده اید که در اثر استرس طولانی مدت تغییر در شیوه ی غذا خوردن شما پیش می آید و حتی به دلیل ضعف کردن های زیاد و کاهش تحرک و غیره به مدت طولانی کاهش وزن را نیز تجربه کرده اید که تا اینجا اتفاقی طبیعی است. اما اگر پس از عادی شدن اوضاع، کاهش وزن شما متوقف نشد می توانید از ورزش های مانند پیلاتس یا فیتنس، ایروبیک، بدنسازی و یوگا کمک بگیرید. در صورتی که همچنان دچار کاهش وزن بودید حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

اگر می‌خواهید ورزش خودتان را انتخاب کنید ولی نمی‌دانید کدام ورزش به هدف شما نزدیکتر است، مقاله تفاوت پیلاتس و بدنسازی، ایروبیک و فیتنس به شما کمک می‌کند.

علت لاغری ناگهانی

الکلی بودن

اعتیاد به الکل یکی از دلایل کاهش وزن ناگهانی است که صد در صد و مستقیما علت اصلی آن خودمان هستیم و با ترک کردن آن به سرعت مشکل حل می شود. الکل چون بخاطر نفخ معده سیری کاذب ایجاد می کند و کم کم زخم معده بوجود می آید کاهش وزن را در پی خواهد داشت.

برخی داروها

شاید برخی از داروها دارای عوارض جانبی مثل کاهش وزن شدید باشند که با مصرف آنها دچار شده باشید. لذا چنانچه قبل از مصرف این داروها هیچ مشکلی نداشتید و با شروع مصرف وزن شما کم شده حتما دکتر متخصص خود را در جریان بگذارید تا داروی جایگزین برای شما تعیین کند.

آلزایمر

کسانی که در مرحله ی اولیه ی آلزایمر باشند که نیاز قطعی به مراقبت شدن توسط شخص دیگر مشخص نشده باشد، چون فراموش می کنند که غذا خورده اند یا خیر دچار کاهش وزن ناگهانی می شوند. در واقع گرسنگی پیوسته سبب کوچک شدن معده و دریافت کم مواد غذایی می شود که همین امر کاهش وزن را در پی خواهد داشت.

عوارض کاهش وزن ناگهانی چه مواردی هستند؟

  • شل شدن پوست
  • نامنظم شدن چرخه ی قاعدگی
  • سردی زیاد
  • مختل شدن چرخه ی خواب
  • تغییر میل و ذائقه ی غذا خوردن به سمت برخی مواد غذایی
  • افسرده شدن
  • کاهش اعتماد به نفس

بهتر است اگر با این مشکل مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید تا با چک اپ و آزمایش خون و معاینه به دلیل این کاهش وزن ناگهانی پی ببرید و مشکل خود را زودتر حل کنید تا بدن شما آسیب نبیند.

برخی از سوالات رایج

کدام کاهش وزن خطرناک است؟

طبق نظر پزشکان و متخصصین تغذیه کاهش وزن ناگهانی زمانی خطرناک است که بخاطر آن در طی 6 تا 12 ماه، بیش از 5% وزن خود را از دست داده باشید.

سه مورد از عوارض کاهش وزن ناگهانی کدامند؟

نامنظم شدن چرخه ی قاعدگی، سردی زیاد، مختل شدن چرخه ی خواب

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا